DET BEHÖVS HJÄLP TILL DE MEST UTSATTA FAMILJERNA I KATWADDE

 

Hej alla Sweduga vänne

I vårt distrikt Katwadde, Masaka har det skett en fantastisk förvandling sedan vi började 2015.

I stort sett så går alla barnen numera i skolan. Ser nästan aldrig några undernärda barn. Överlag har invånarna blivit väldigt friska. Som ni kanske vet så dog ju ett litet barn varje vecka när vi började. Men friskt vatten, undervisning i förebyggande hälsovård och vår lilla klinik har gjort att inget barn har dött av de vanliga sjukdomarna på de senaste 3 åren. Så ni och vi kan vara väldigt stolta över vad vi åstadkommit med väldigt små medel.

Tyvärr har jag fått vetskap om att det dock finns ett antal familjer som har det väldigt svårt.

Leticia och jag åkte därför runt i byarna och besökte fyra familjer som är extremt utsatta.

Ska berätta lite om varje familj. Alla dessa familjer lever under sådana omständigheter som vi inte kan förstå. Hyddor av lera med läckande tak. Inga möbler eller myggnät. Sover direkt på jordgolvet. Inget vatten eller ström. Lagar all mat över öppen eld.

FAMILJEN NAMUWOBYA
Mamman Goreth är 26 år och har 2 små flickor. 7 och 1 år. Fick alltså det första barnet vid 19 års ålder när hon gick i skolan. Flickorna heter Brenda och Emily.

Pappan kommer någon gång om året och hälsar på. Han har andra fruar att ta hand om.

Man bor i ett hus (hydda) byggt av grenar och lera. Inget golv och ett läckande tak av rostig plåt.

Toaletten är ett hål i marken, avskärmad med bananlöv, som svämmar över vid kraftigt regn. Likaså svämmar det över på golvet i huset. Man får hänga upp allting i taket. Som möbel finns bara en skumgummimadrass som man sitter och sover på. Klart att hygienen blir därefter.

Mamman försöker odla själv för egen mat (Casava, sötpotatis, bönor mm). För att få in lite kontanter arbetar hon hos andra familjer i deras odlingar. Hon arbetar hela dagarna med ettåringen på ryggen.

Pengarna som hon får in går till skolavgiften för 7-åringen. Inga reserver om någon skulle bli sjuk.

Vad dom mest skulle behöva är ett nytt tak och myggnät. Tror det skulle kosta ca 600 kronor. Vidare ett månatligt stöd på låt säga 200 kr/månad hade varit en fantastisk hjälp.
Vill du stödja familjen swishar du 123 617 83 96 och skriver Namuwobya

FAMILJEN NALUBOWA
Här bor man 4 personer plus en man som hälsar på någon gång om året. Som vanligt har han andra fruar att sköta om.

Mamman heter Maria 28 år och har 3 barn. George 14, Faizo 3 år, Hasadu 1½ år. Maria blev med barn vid 14 års ålder när hon gick i skolan. Ni undrar säkert hur det går till när så unga barn blir gravida. Man lever i en fattig familj och har absolut inget mer än det absolut viktigaste för dagen. Då händer det att äldre män erbjuder barnen en liten peng mot sex. Det är så de flesta unga flickorna på landsbygden blir gravida. Alltså ingen direkt våldtäkt. Flickorna lever på hoppet att någon snäll man ska ta hand om dom. Vilket resulterar i att de gång på gång blir gravida men blir oftast lämnade ensamma med barnen när mannen fått sitt.

Nu lever hon ensam med barnen och kämpar varje dag för att klara livhanken. I ett hus av lera med plastfolie på taket täckt med gräs. Inga möbler. Går runt och hjälper andra familjer för att få in några shilling. Hon klarar inte av att betala skolavgifter för barnen. Och när dom blir sjuka finns inga pengar. Sweduga har trots det alltid tagit hand om barnen vid sjukdom.

Det är samma här, vad dom mest skulle behöva är ett nytt tak och myggnät. Tror det skulle kosta ca 600 kronor. Vidare ett månatligt stöd på låt säga 200 kr/månad hade varit en fantastisk hjälp.
Vill du stödja familjen swishar du till 123 617 83 96 och skriver Nalubowa

FAMILJEN NAKATO
Här lever en ensam mamma Edith 30 år med 5 barn. Jesica 13, Huzaifa 10, Jessy 9, Barbra 6, Joyce 4 år. Två av barnen är hennes systers som dumpade barnen hos henne för 3 år sedan. Pappan har hon inte hört av på flera år.

Edith är en fantastisk kvinna. Dom lever i ett litet 2 rums hus som verkar ha ett tätt tak. Hon följer barnen till skolan tidigt på morgnarna och hämtar på kvällen. Hon tar hand om marken runt huset åt markägaren. Där odlar hon allt hon kan och föder upp grisar som hon säljer. Hon hjälper även andra med odlingar och tvättar kläder.

Det är väldigt tufft för henne att få ihop pengar till skolavgifter för alla 5 barnen (ca 800 kr/termin).
Den här familjen skulle främst av allt behöva pengar till skolavgifterna. Ca 300 kr/mån.
Vill du stödja denna familjen swishar du till 123 617 83 96 och skriver Nakato.

FAMILJEN ZABETH
Zabeth är mormor på 73 år med ansvar för 3 barnbarn. Suasan 14 år, Mathew 11 år och Mawejje 9 år. Hon är en riktig krutgumm. Hon kämpar varje dag för att ihop till mat för familjen. Vakar som en hök över flickorna så att de inte ska hamna i dåligt sällskap och bli med barn.

Barnen blev bara lämnade där när föräldrarna drog iväg till storstäderna för att hitta arbete.

Någon gång om året hörs dom av och kan då även bidra med lite pengar.

Hon har lyckats att hålla alla barnen i skolan fastän hon ibland saknar pengar till skolavgiften. Men rektorn låter henne betala av efterhand som hon får tag i lite pengar.

Trots misären är Zabeth alltid på gott humör. Hon har även deltagit i Swedugas undervisningar i förebyggande hälsovård och agriculture. En härlig människa som det skulle kännas väldigt bra om vi kan stötta.

Skolavgifterna för alla barnen är ca 300 000 shilling/termin. 900 SEK. Om vi kunde stötta henne med 300 kr/månad så hade säkert en tung börda lyfts från hennes plågade axlar.
Vill du stödja familjen swishar du till 123 617 83 96 och skriver Zabeth.

Masaka, Uganda 2023-07-26

Dan Adolfsson

Kontakta oss

Kontakta oss på Sweduga om du har frågor eller funderingat, eller om du vill ge ett bidrag. Vi svarar gärna på alla era frågor.

Sweduga, Markaryd

Ring oss +46 70 594 6535