Rapport

 

 

 

Test 20233-12-06

Under våren har CCM- skolan i Kibisi kommit igång ordentligt efter nästan två års stängning. Förutom de teoretiska ämnena har man en Schoolgarden, där eleverna får praktiska lektioner i odling, från iordningställande av mark, sådd, ogräsrensning, odling och nu också skörd. Man odlar diverse grönsaker som sötpotatis, grönpeppar, kål m.m. På senare tid har man också tillagat grönsakerna man har odlat och på det viset kunnat byta ut gröten och bönorna som normalt serveras. Nu blir det lite grönsaker och lite mer näringsriktig mat också vilket är bra då vissa barn bara äter ett mål mat om dagen. Det som blir över säljs och intäkterna går till att täcka delar av skolans kostnader.

I Kibisi har det har startats ett litet kooperativ bestående av ett antal kvinnor som tidigare har deltagit i agroforestry-utbildningen. De har samlat  in pengar för att köpa ett antal getter och en privat sponsor bidrog med samma belopp som kvinnorna lyckades samla ihop. Det är meningen att getterna ska föröka sig och kvinnorna ska få ett tillskott till sin försörjning. Sweduga hjälper till praktiskt att administrera och stötta detta separata projekt/kooperativ.

I Katwadde är den nybyggda kliniken i full gång och alla är väldigt nöjda med den.
Nu i maj är det många som har malaria och många patienter söker sig då till kliniken. Man väntar på sin tur utanför kliniken.

Utbildningarna som under Covid-tiden har legat på is är nu igång igen. I utbildningslokalen som ligger mittemot kliniken har man nu utbildning i förebyggande hälsovård. Kvinnorna som deltar är mycket intresserade och motiverade.

Kliniken har även ett nytt datoriserat patientprogram finansierat av en sponsor. Sjuksköterskan Sylvia får sin utbildning i detta programmet. Detta moderna och bra patientsystem kommer att göra det lättare att registrera alla patienter och patientbesök.

Kontakta oss

Kontakta oss på Sweduga om du har frågor eller funderingat, eller om du vill ge ett bidrag. Vi svarar gärna på alla era frågor.

Sweduga, Markaryd

Ring oss +46 70 594 6535