Rapport

 

 

 

HÄNDELSER I UGANDA UNDER HÖSTEN 2021

 

Swedugas grundare Dan Adolfsson har varit i Uganda i höst och här följer en sammanfattning av vad som har hänt under hösten.

Det man befarat att Covid skulle explodera i Afrika verkar utebli. Uganda har 42 miljoner invånare och det officiella dödstalet är under 4.000 samt ökar obetydligt.
Troligtvis har flertalet blivit smittade men med obetydliga symptom, vad det nu kan bero på.
Ändå har man haft utegångsförbud och hållit skolor och andra utbildningar stängda i över 2 år med förödande konsekvenser för barnen och familjerna.
Nu har presidenten lovat att öppna upp landet helt i januari.

Vi har därför inte kunnat bedriva någon officiell undervisning men i Kibisi har lärarna åkt ut till familjerna och haft hemundervisning.
Våra odlingar har tyvärr fått ligga mer eller mindre i träda så ingen har kunnat hjälpa Charity (vår ansvariga) att hålla driften igång. Däremot har hon åkt runt i hemmen hos de kvinnor som gått utbildning i agroforestry och hjälpt dem på plats.
Förhoppningsbis ska vi kunna starta upp på allvar med våra olika utbildningar.
En skolbyggnad med 3 klassrum står färdig att tas i bruk när skolorna öppnar.
Vår brunn som drivs med solceller fungerar utmärkt och förser alla i området med vatten.

Vår nya klinik i Katwadde står nu färdig. Vi är otroligt glada att vi har kunnat uppföra en efter förhållandena ”modern klinik”.
Det började med att myndigheterna insisterade på att vi behövde ett labb. I det läget hade vi inga pengar för ändamålet.
Men min syster startade en insamling via Facebook och fick ihop mer än hälften. Sedan kom vänner och bekanta och stöttade med både mindre och större belopp.
Hela bygget kostar i sluttampen ca 180.000 SEK.
Nu har vi fått dubbla ytan (från 35 m2 till 70 m2) med ett litet labb, undersöknings/förlossningsrum, toalett med dusch och ett litet personalrum.
Nu kan vi dessutom göra gyn-undersökningar och förlösa födande kvinnor. Vår doktor och sjuksköterska som även är barnmorska är väldigt rutinerade.

Jag åker ner igen den 17 januari för att utrusta och starta upp kliniken. Det känns oerhört spännande.
Vår doktor och sjuksköterska är överväldigade av lycka.

En god vän till mig som har ett läkarhus i Växjö har bidragit med mycket och nu sist ett fint mikroskop till labbet. Tidigare har vi fått skänkt mycket utrustning från Ljungby lasarett. Jag ska försöka packa med mig så mycket som möjligt när jag åker.

Vi har även fått inkopplat el och vatten med egen septitank samt en stor tank för uppsamling av regnvatten. Vår solcellsanläggning fungerar som backup när elen försvinner.

Tyvärr är det samma sak i Katwadde som i Kibisi att utbildningarna har fått ligga på is.

Vi har trots det haft några möten med mammor och flickor. För under tiden skolorna har varit stängda har unga flickor på 14-18 år blivit gravida samt en del våld i hemmen har förekommit.

 

Möte med mammor och flickor samt den nya kliniken:

 30/12-2021  Dan Adolfsson

 

 

 

 

Kontakta oss

Kontakta oss på Sweduga om du har frågor eller funderingat, eller om du vill ge ett bidrag. Vi svarar gärna på alla era frågor.

Sweduga, Markaryd

Ring oss +46 70 594 6535