Rapport

 

 

 

 

 

En studie- och kulturresa anordnad av SWEDUGA

Vi var åtta personer från Sverige som under tio dagar gjorde en resa till Uganda i november 2023. Resan planerades av Dan Adolfsson, ordförande i SWEDUGA och Leticia Namagembe, platschef för SWEDUGA i Katwadde. Eftersom bara en av oss resenärer varit i Uganda tidigare blev det både en inblick i SWEDUGAs verksamhet och en introduktion i ugandisk kultur med oförglömliga möten med människor.

Att flyga till Uganda är visserligen en lång resa men den lilla tidsskillnaden på en timme gör att vi slipper jetlag. Klimatet är subtropisk med ungefär samma temperatur året om. I november är det normalt regnperiod men det betyder som regel korta regnskurar – mest på nätterna – och sol däremellan. Landet har 42 miljoner invånare och är till ytan hälften så stort som Sverige. Av invånarna är 70 procent kristna och 20 procent muslimer. Uganda är bördigt och skulle kunna förse stora delar av Afrika med mat om kunskap och pengar för investeringar fanns. Men vanstyre och korruption har istället medfört utbredd fattigdom bland befolkningen.

Kampala

Sent på kvällen anländer vi till Entebbe och får transfer till hotellet. Den ljumma nattluften slår emot oss och kontrasten till regnet och kylan i Sverige är slående. På morgonen nästa dag kommer vår trevlige chaufför Michael med bussen som ska transportera oss under hela resan. Vi åker norrut mot Kampala på Entebbe Road, som kallas motorväg men med endast en fil i vardera riktningen. Den är smal, trång och fylld av trafik, inte bara i rusningstrafik (kallas yam i Uganda). Förutom bilarna är det minibussarna (matatus) som är en kombination av kollektivtrafik och taxibilar samt bodabodas som trafikerar vägarna. Bodabodas är små motorcyklar som fungerar både som taxi och som transportfordon av allehanda saker: rissäckar, vattendunkar, ved, frukt mm. Resan är en upplevelse i sig och ger oss en aning om vad det innebär att resa i Uganda. Stökigt, intensivt, exotiskt, händelserikt och alldeles fantastiskt! 

 

Vi hinner med ett besök på en av Kampalas marknader, Bagala Craft Market, innan det är dags att ta oss till Ndere Cultural Centre. Här möts vi redan i entrén av suggestiva trummor och slagverk. Vi serveras en buffé med ugandiska specialiteter och får uppleva en härlig dansshow. Allt slutar med att större delen av publiken strömmar ner på scenen och dansar sig svettig. En underbar inledning på vår vistelse i Uganda!

Jinja och Masese

Vi åker vidare med bussen till Jinja, en stad ca åtta mil nordost om Kampala, där Nilen strömmar ut från Victoriasjön. Vi checkar in på 2Friends Guest House och njuter ett par dagar av de sköna omgivningarna. Men det starkaste intrycket här är det besök vi gör i Masese, ett extremt fattigt slumområde i utkanten av Jinja. Förhållandena i Masese är obeskrivliga och gör att kontrasterna mot övriga Jinja, där många lever ett civiliserat liv med tillgång till det mesta, nästan blir omöjliga att ta till sig. Tillgången till rent vatten är starkt begränsad och de sanitära förhållandena är fruktansvärda. Här bor tusentals människor utan tillgång till toaletter. Istället slängs – i bästa fall i påsar – avfall inklusive exkrementer – längs gångvägarna. Trångboddheten i de mycket enkla skjulen med jordgolv är obeskrivlig. Många av familjerna består av ensamstående mammor med flera barn. Maten lagas över öppna eldar inomhus och den ohälsosamma röken ligger som en dimma i de små utrymmena. Trots förhållandena hjälps kvinnorna åt att ta hand om alla de barn som saknar föräldrar så att de får mat och någonstans att sova på nätterna.

I Masese har SWEDUGA nu beslutat att starta en förebyggande hälsoutbildning för i första hand kvinnor. Den kan genomföras tack vare att flera av resenärerna bidrog till ett startkapital. SWEDUGA har tidigare genomfört hälsoutbildning i området kring Katwadde med stora hälsovinster för befolkningen där. Barnadödligheten och spridningen av sjukdomar minskade kraftigt i takt med att kunskapen om hur man skyddar och vårdar sig ökade.

Masaka och Katwadde

De här dagarna var siktet inställt på att besöka SWEDUGAs medicinklinik i byn Katwadde, prata med kvinnorna i byn samt hälsa på i skolan. Vi åkte med bussen till staden Masaka som ligger 13 mil sydväst om Kampala. På vägen passerade vi ekvatorn, vilket är en speciell känsla och ett gruppfoto där är ett måste.

Masaka med sina drygt 100 000 invånare är en livlig stad och en exotisk upplevelse med mängder av butiker med utsökt fint hantverk. Marknaden i Masaka är stor och gav många intryck. Här fanns ett överflöd av grönsaker och frukter. Färg- och formrikt. Levande höns och stånd med köttstycken som visade att precis varenda del av djuret tagits tillvara. I övrigt fanns absolut allt. Nya och begagnade skruvar och spikar, begagnat och nytt husgeråd av enklaste slag, kläder från insamlingar, tvättade och strukna och mycket mer.

Medicinkliniken och brunnarna

Efter rundturen i Masaka tog vi oss till Katwadde, byn där SWEDUGA har byggt en medicinklinik. Medicinkliniken har öppet alla dagar utom söndagar och det finns tillgång till både en sjuksköterska/barnmorska dagligen samt läkare ett par dagar i veckan. Här bedriver SWEDUGA även en förebyggande hälsovårdsutbildning för främst kvinnor. Den utbildningen har haft stor betydelse för den kraftigt minskade barndödligheten och för att förebygga sjukdomar. Läroboken är genomtänkt och pedagogiskt upplagd. Dessutom finns den både på engelska och det inhemska språket luganda. Som nämnts tidigare planeras motsvarande utbildning i Masese, Jinja.

Dessutom har SWEDUGA byggt ett antal brunnar i byn och i närområdena för att fler ska få tillgång till rent vatten. Det är oftast barnen som hämtar vatten. Därför är det så viktigt att det finns vatten i närområdet. Är det flera kilometer till en källa och de måste gå varje dag så kan de inte gå i skolan.

Vi träffade flera av kvinnorna som berättade om livet i byn, om svårigheterna men också hur man stöttar varandra. Alla vet vilka som har det allra sämst och för att kunna hjälpa någon som behöver akut sjukhusvård, mediciner eller annat och helt saknar medel försöker kvinnorna se till att det alltid finns lite pengar till det, pengar som de samlat in när det har sålt frukt eller grönsaker från de egna odlingarna. Fördelen med att leva på landsbygden här är trots allt att det finns möjlighet att odla för att klara de egna behoven. Marken är bördig och det regnar tillräckligt.

Stämningen är hög och det är mycket skratt när vi försöker kommunicera med varandra. Barnen fnittrar förtjust när vi försöker sjunga några svenska barnvisor för dem. De återgäldar med att sjunga religiösa sånger för oss som de lärt sig i skolan

Kvinnorna hade förberett en fantastisk måltid som lagades över öppna eldar. Vi åt den ugandiska nationalrätten matooke som består av mosade kokbananer, luwombo som är kött i bananblad som tillagats i flera timmar över öppen eld, kassava, mandelkräm, jams (en slags rot)), sötpotatis, vanlig potatis (irish), olika sorters ris och gröna bönor. Det hela sköljdes ned med det inhemska ölet Nile. Allt så gott och vällagat!

Skolan

Skolan i Katwadde är relattivt ny men har inte blivit färdigbyggd. Det saknas kök och tyvärr också ordentliga toaletter. Skolan har också svårt att få ekonomin ihop. Undervisningen inklusive lärarlöner finansieras med skolavgifter och de kan inte vara höga i byar som Katwadde där få har tillgång till reda pengar eftersom man mest idkar byteshandel. Det har inneburit att lärarlönerna är låga, klasserna för stora och det är svårt att rekrytera utbildade och kompetenta lärare. Men vi fick en fin guidning i skolan av rektorn och en underbar sång- och dansuppvisning av barnen.

Lake Mburo

Vi hann också med en safari till nationalparken Lake Mburo som är den nationalpark som ligger närmast Kampala, ca 24 mil sydväst om huvudstaden. En otroligt kunnig guide följde med oss i bussen när vi åkte igenom parken. Vi fick se många av de vilda djuren i Uganda: giraffer, zebror, babianer, bufflar, mungos, vattenbockar, antiloper, vårtsvin och flodhästar. De senare hördes mer än vi såg dem. De ligger med huvudena precis vid vattenytan och brölar. Det är fascinerande att åka igenom savannen och se de vilda och ståtliga djuren i sin rätta miljö.

                                                                    

 

 Bild från vår sunset cruise på Nilen

Tack SWEDUGA och alla vi mötte i Uganda

för en väl planerad och oförglömlig resa!

Kontakta oss

Kontakta oss på Sweduga om du har frågor eller funderingat, eller om du vill ge ett bidrag. Vi svarar gärna på alla era frågor.

Sweduga, Markaryd

Ring oss +46 70 594 6535