Aktuellt

 

 

 

Katwadde våren 2023

Hej kära Sweduga vänner!!

Ska berätta lite om vår verksamhet under våren 2023.

BISTÅND SOM GÖR SKILLNAD
När jag kommer till Katwadde, området utanför Masaka, så slås jag av den otroliga förbättring som skett i området. Skulle vilja säga att från en standard som kan liknas vid början på vårt 1900 tal fram till 1950 talet. Man har delvis fått in el och vatten. Barnen går i skolan. Människorna är mycket friskare. Patienterna till vår lilla klinik har minskat avsevärt. Från 3-400 i månaden till 70-100.

Men vi har inte lyckats hjälpa alla familjer. Flera ensamstående mammor med många barn har det fortfarande väldigt tufft. Där är varje dag är en utmaning. Vi har även familjer där någon far- eller morförälder fått ta över ansvaret för barnen sedan mannen försvunnit och mamman dött av ibland AIDs.

Eftersom patienterna minskat så drastiskt så beslutade vi att erbjuda en årlig hälsoundersökning av alla barnen i byskolan (350 elever). Vi erbjöd dom fri hälsoundersökning där vi även ska försöka kontrollera syn och hörsel om vi kan få fram utrustning för det. Undersökningen är gratis men om vi behöver behandla barnen så kostar det enligt vår otroligt låga taxa max 10 000 Uganda shilling (ca 28 svenska kronor).

Vi tänkte att det här skulle välkomnas av föräldrarna. Döm om min förvåning när vi fick besked att vissa föräldrar vägrar att skicka barnen om inte behandlingen är gratis. Tyckte det var väldigt märkligt och tänkte att nu har vi skämt bort dom ordentligt.

Jag kallade till ett stormöte med föräldrarna för att reda ut orsaken. Där jag predikade om att det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen är friska. Efter långa diskussioner kröp det fram att vissa familjer har det så svårt att bara klara det absolut viktigaste för dagen. Varje extra utgift är en katastrof. Vår lilla budget klarar inte att behandla alla barn helt gratis men samtidigt kan vi ju inte skicka hem ett sjukt barn. Jag pratade med en mormor som ansvarar för fyra små barn och då förstod jag.

Det blev till slut en kompromiss. Vi sa att alla måste komma och troligtvis är de flesta friska. De som kräver behandling ska få det och föräldrarna får betala efterhand i den mån de kan. Men vi skickar inte hem någon som är sjuk.

Det sätter ju lite press på oss som organisation att hitta sponsorer för den extra utgiften.

Vi ska försöka hitta fler som kan skänka några hundralappar varje månad.

Kan vi dessutom hitta någon som månadsvis kan tänka sig att hjälpa några av de värst utsatta familjerna vore det också fantastiskt.

Nu önskar SWEDUGA er alla här hemma en underbar sommar.

Dan

Kontakta oss

Kontakta oss på Sweduga om du har frågor eller funderingat, eller om du vill ge ett bidrag. Vi svarar gärna på alla era frågor.

Sweduga, Markaryd

Ring oss +46 70 594 6535