Rapport

 

 

 

Kiboga

15 februari 2021

Några rader från Harriet Lubega, styrelseledamot i Sweduga

Jag har varit i Kiboga ett par dagar i början februari. Det var spännande att träffa Charity igen och inspektera allt arbete som gjorts på agroforestry-projektet.
Jag träffade kvinnorna i projektet och de uttryckte sin glädje över den senaste brunnen. Vattnet är så rent och nu behöver de inte gå så långt för att hämta vatten. Enligt dem kan man inte hitta någon liknande brunn med solpaneler någon annanstans i Kiboga-distriktet!

Det är skördetid nu och vi har diskuterat grödorna på fälten, marknadsföring av dessa samt planering för nästa steg efter denna skörden.

Sötpotatisen skördades först. Kvinnorna i byn har hjälpt till med detta. Just nu är efterfrågan på sötpotatis låg vilket var en besvikelse. Vi beslöt oss för att göra någon annan produkt av den färska sötpotatisen, nämligen sötpotatischips. Kvinnorna i byn har hjälpt till att skörda, skala och preparera sötpotatisen för att göra sötpotatischips som sedan distribuerades till butikerna i staden Bukomero. I vanliga fall säljer man potatischips och plantainchips (matbananchips) så detta blev något nytt och ett experiment!

Jessica, en AFRCUG-medlem som ursprungligen är från östra Uganda informerade oss om att där gör man sötpotatismjöl som är lättare att producera än sötpotatischips så det bestämdes att vi ska prova det i framtiden!

Cassava är en annan rotfrukt som vi skördade, skalade och torkade som sen ska säljas.

När jag lämnade, hade man börjat förbereda för plantering av tomatplantor, kål och grönpeppar och när jag återvänder är det dags för sådd och plantering.

 

 

Kontakta oss

Kontakta oss på Sweduga om du har frågor eller funderingat, eller om du vill ge ett bidrag. Vi svarar gärna på alla era frågor.

Sweduga, Markaryd

Ring oss +46 70 594 6535