Rapport

 

 

 

 UGANDA NYHETSBREV NR 1, 2021

 

I dessa tider finns det både positiva och negativa saker att rapportera. Det är fantastiskt att kunna konstatera att styrelsen i Sweduga Sverige ihärdigt arbetar på och samarbetsorganisationen Sweduga Uganda ligger i, trots Covid-19.

En nyhet sen förra nyhetsbrevet är Swedugas nya hemsida. Hemsidan har samma adress som tidigare, www.sweduga.se. 

Hur är läget i Uganda?

Swedugas agro-forestry projekt i Kibisi pågår, men i begränsad omfattning. Detta på grund av rådande Covid-19 restriktioner som fortfarande i stor omfattning förlamar Uganda. Men vår platschef Charity Oliver Nantume kämpar febrilt på med sitt odlande. Som tur är växer det även i Corona tider. Tyvärr pågår ingen agro-forestry utbildning, så hjälpen från eleverna (mestadels kvinnor) i denna utbildning uteblir. Vår anställde vakt och inhyrd personal hjälper dock till vid markbearbetning, sådd och skörd.

Det är kreativa människor i Kibisi, som försöker hitta lösningar på svårigheter. När sötpotatisen skulle säljas var priserna mycket låga, så då försökte man göra sötpotatischips och potatismjöl. Några av dessa säckar med mjöl kommer man att sälja till den närliggande nya skolan, som Sweduga för övrigt samarbetar med.

                                                IMG_2778.JPG

Kvinnorna skalar sötpotatis                                                                                            Charity har plockat upp sötpotatis

 

Den nya och andra borrade brunnen, där vattenpumpen drivs med solceller har blivit en stor succé. Vattenkvalitén är fantastisk. Brunnen ger vatten till skolan och den stora vattenmängden räcker även till att komplettera bevattning av odlingar. Dessutom får byborna mot lite ersättning hämta vatten där under två timmar tre gånger i veckan.

Vatten är viktigt och Sweduga har fått in ett belopp från en sponsor som önskar iordningställa en enklare bevattningsanläggning. I ett avgränsande område kommer det att odlas grödor som är beroende av kontinuerlig bevattning. Sweduga hoppas att där även kunna testodla jordgubbar, morötter och andra grönsaker och bär som inte är så vanliga i Uganda.

                       

På halva arealen, 4.000kvm, kommer det under den kommande odlingsperioden att planteras tomatplantor som har drivits upp i egen drivbänk. Förhoppningen är att även vidareförädla tomaterna, t e x soltorka dem, så det kan ge en högre avkastning.

Nedan visas ett par bra exempel på agro-forestry, d.v.s användande av träd och buskar i traditionellt jordbruk.

           

 

Den närliggande nya skolan i Kibisi har varit stängd sedan i april 2020. Myndigheterna har börjat lätta upp på restriktionerna något. Skolan har börjat sin verksamhet så smått med att sätta igång undervisning i liten skala sedan drygt en vecka tillbaka. Skolan har fått börja undervisningen för de lägre klasserna och hoppas kunna börja starta upp för de äldre barnen i maj/juni.

Som vi tidigare sagt har den provisoriska skolbyggnaden i trä angripits av termiter och reparerats. Glädjande nog har Sweduga fått in en ny sponsor som kommer att bekosta en ny skolbyggnad i sten. Sweduga har precis nu startat upp skolbyggnationen och hoppas bli klara inom två månader.

Coronarestriktioner har drabbat Uganda hårt. Nu har skolorna startat upp så smått, men med stora begränsningar.

Under Coronatiden har personalen arbetat med att iordningställa skolan. Nu finns det även en lekplats för de mindre barnen och en fotbollsplan, där både flickor och pojkar kan spela fotboll.

        

 

Alla hoppas vi att ha Corona-pandemin bakom oss snart, så skolan och livet kan återgå till det normala igen

Situationen för de som arbetar inom projektet i Kibisi är inte helt enkel. Det är helt fantastiskt vad våra sponsorers pengar har givit fina resultat av odlingar, utbildning och vatten/brunnar. Men i takt med att verksamheten utvecklas uppstår det nya behov.

Så här långt har vår platschef Charity varit inneboende. Sweduga har lånat ett garage för att ha som förråd och plats för utsäde, plantor och skörd. Även till lokalen för agro-forestry utbildningen har toalett lånats. Ibland kan man undra hur det kan fungera då brunnsborrare, lärare, jordbruksarbetare och Swedugas personal ska samsas på en mycket begränsad boyta! Men dessa människor är fantastiska och så tacksamma över det resultat som nu skapas i Kibisi!

Vad vi nu bestämt i Swedugas styrelse är att vi skall fokusera vårt insamlingsarbete i Kibisi på en byggnad som både rymmer bostad för platschefen och ett litet kontor. Dessutom skall det byggas en toalett och en utbildningslokal för utbildningsverksamheten. Förråd för redskap, utsäde och skörd är även med i detta byggprojekt. Allt i ett och samma byggprojekt.

Budgeterad kostnad för byggprojektet är 280.000 kronor. Vi har idag en grundplåt på 50.000 kronor avsett till detta, men hoppas kunna samla in resterande så snart som möjligt. Målsättningen är under 2021.

Vid pennan, Bengt Gunnarsson

 

 

STÖD OSS/BLI BIDRAGSGIVARE

Varje krona är värdefull! Vi garanterar att allt ni skänker går direkt till de behövande på landsbygden i Uganda.

Skänk pengar på följande sätt:

Swish: 123 617 83 96

Bankgiro: 5309-2359

Swedbank: 82172-32463184

IBAN: SE 7980 0008 2172 0032 4631 84

BIC: SWEDSESS

 

Genom ditt bidrag är du med och stöttar arbetet i SWEDUGA med att förbättra levnadsförhållanden för kvinnor och barn i Uganda.

Varje krona är värdefull!

 

 

Kontakta oss

Kontakta oss på Sweduga om du har frågor eller funderingat, eller om du vill ge ett bidrag. Vi svarar gärna på alla era frågor.

Sweduga, Markaryd

Ring oss +46 70 594 6535