Aktuellt

 

 

 

Uganda

Januari 2020

Uppdatering / reseberättelse

Här kommer lite information om vad som händer i Kiboga- projektet i Uganda.
Sweduga och den ugandiska organisationen AFRCUG samarbetar i Kiboga. Vårt fokus ligger på ett utbildningsprojekt inom agro-forestry, i detta fattiga område. Ett nytt år har börjat och mycket har hänt sedan förra nyhetsbrevet.

Charity, vår platschef, har examinerat sin första grupp av kvinnor, som genomgått agro-forestry utbildningen. 17 glada kvinnor tog sin examen i december.

Glädjande nog så står det nu hela 40 personer till i kö för att vilja vara med i nästa utbildning. Charity håller nu på med intervjuer inför antagningen.

 

Vår utvärdering efter första året är avslutad. Mycket har hänt, mycket har gått bra, vissa saker har gått mindre bra.
Att starta upp en helt ny verksamhet är inte helt enkelt. Många av de deltagande kvinnorna i utbildningen är äldre och är analfabeter. Att med mycket begränsad maskinell utrustning odla upp 8.000 kvadratmeter kräver mycket hårt arbete.

Detta har gjorts nyligen:

Första odlingen av marken, med olika grödor.

Kvinnorna som genomgått agro-forestry utbildningen enligt VI-skogens material har tagit med sig kunskapen och plantor hem för att praktisera sina nya kunskaper även hemma.

En budget och verksamhetsplan har utarbetats.

Här poserar Bengt Hörberg och Charity vid pumphuset i Kiboga som rymmer 10 000 liter.

Första gruppresan till Uganda har genomförts enligt plan med elva deltagare som alla verkar ha uppskattat resan med dess intryck av olika slag.

Vår resa började den 14:e januari i Entebbe och slutade på samma plats den 22:a.  Första anhalten blev den svenska ambassaden i Kampala, med information om det svenska biståndet till Uganda och förutsättningar att bedriva företag i landet.

Därefter besök till den gigantiska Gaddafi moskén i Kampala. Kvinnorna iförda slöja – ett krav!

På bilden (tro det eller ej) från vänster Cecilia, Ulla-Britt, Solveig, Anna och Cinna.

 

 

Lena och Bengt Schildt är två svenska ”afrikaner” som tillbringat över 40 år i Afrika. Efter alla år boende i olika länder i Afrika har de nu bosatt sig i Uganda. Vår grupp blev hembjudna till dem till ett gardenparty och lärde känna två mycket intressanta personer med mycket erfarenheter i bagaget.

Lena och Bengt längst fram till vänster och höger på bilden. Bilden är tagen i deras hem utanför Kampala. Båda följde därefter med oss i två dagar på vår resa.

Resans planerade höjdpunkt var naturligtvis besöket i Kibisi/Kiboga, där vi för drygt ett år edan startade upp vårt agro-forestry projekt. Efter drygt ett par timmars resande från Kampala dag två kom vi förväntansfulla fram till Kibisi. Vår platschef Charity Nantune hälsade oss välkomna.

Att få se vad som hänt sedan bara ett drygt år tillbaka var fantastiskt. Från att ha varit ett obrukat landområde med sly och många termitstackar, var nu området inhägnat och uppodlat. En del av arealen låg i träda och skall inom kort iordningställas för potatisodling.

Därefter tog Dorothy Kirabo över och visade oss den närbelägna gamla skolan. Tyvärr är det jullov från december till den 3:e februari i Uganda, så vi träffade inga skolbarn. Lovet är så långt beroende på att staten inte har pengar att betala ut löner till lärarna.

 Dorothy har köpt den gamla skolan och kommer från den 3:e februari driva en nybyggd skola i privat regi. Skolan ligger bara cirka 100 meter från agro-forestry verksamheten.

Dorothy berättade bl a om sin önskelista och överst på den var det en brunn. Två av deltagarna i gruppen, Cecilia och Bengt Hörberg, tog det fina initiativet att bekosta en borrad brunn till skolan. Glädjen hos alla var obeskrivbar!

Vi fick en presentation om projektet och träffade flera av kvinnorna som genomgått projektets första utbildning. Därefter var det dags för den högtidliga invigningen av den 53 meter djupt grävda brunnen. Anna Göransdotter, dotter till donatorerna Britt och Göran Nilsson fick klippa bandet och Göran fick provsmaka vattnet från brunnen.

Den gamla skolan

Den nya skolan

Därefter blev vi bjudna på lunch. Alla var entusiastiska och kanske något trötta efter allt vi fått se under en mycket varm dag.

 

Dagen efter besökte vi först ett barnhem. Barnen var mycket glada, trots att de bodde i mörka rum och två barn i varje bädd. Att se denna fattigdom och misär blev för många ett stort minne från resan.

Dorothy berättade bl a om sin önskelista och överst på den var det en brunn. Två av deltagarna i gruppen, Cecilia och Bengt Hörberg, tog det fina initiativet att bekosta en borrad brunn till skolan. Glädjen hos alla var obeskrivbar!

Amelia stöttar också en hälsoklinik i sitt valdistrikt. En önskan från kliniken har varit att få laboratorieutrustning. Solveig Eckerbom och Tommy Forsell hade med sig en hemoglobinmätare, som mäter blodvärdet. Denna gåva uppskattades mycket!

Som kontrast till detta var vi inbjudna till Amelia Kyumbadde, Ugandas Handels och Industriminister. Kontrasternas dag. På förmiddagen besökte vi barnhemmet med tolv barn i varje rum.
På eftermiddagen blev vi serverade sen lunch av Ugandas Handels- och Industriminister.

Vi fick en rundvandring på hennes farm, en agro-forestry verksamhet som verkligen har det mesta med allt från bananplantor till passionsfrukt och mango. Hennes mycket fina resort i anslutning till odlingarna är under uppförande och vi är välkomna dit vid nästa besök (2021?).

Amelia satt med oss i sin nybyggda barbyggnad och berättade sin historia från Sverige, en fantastiskt rörande berättelse..

Därefter söder ut mot Masaka. Vi stannade till på ekvatorn och handlade och köpte souvenirer.

Utanför Masaka i Katwadde har Sweduga sin första etablering. Vi bodde alldeles intill Swedugas hälsoklinik i ”Johns stugby”, som första gäster. En förstklassig stugby med pool!  Alla trivdes mycket bra efter några krävande dagar.

 

På bilden under visar Leticia boken i grundläggande hälsovård som hon översatt till Luganda.

Det påpekades att Swedugas hemsida inte är helt uppdaterad. Frågan slängdes ut i gruppen om någon kunde hjälpa till med hemsidan och sociala media. Efter viss betänketid har Cecilia Hörberg sagt att hon kommer att försöka hjälpa till med detta viktiga arbete – Mycket positivt!

Vidare på resan besökte vi tidigt nästa morgon Lake Mburo National Park och fick se ett flertal vilda djur som zebror, vårtsvin, giraff, flodhästar, bufflar och en hel massa antiloper.

Det rekommenderas varmt att bo på Eagles Nest, med fantastisk utsikt över parken.

Dagen efter välkomnade Swedugas platschef i Katwadde Leticia Namagembe oss alla till hälsokliniken. Solveig och Tommy hade med sig en HB-mätare även till denna klinik, som var en mycket uppskattad gåva.     

Tommy förklarar för Silvia hur HB-mätaren fungerar.

Leticia berättade om verksamheten och efter någon timma dyker Dan Adolfsson upp. Dan är Swedugas ordförande som vi talat mycket om. Nu fick vi alla träffa honom och höra hans spännande historia om Sweduga.

 

Bilden under konstaterar att Henrik inte har malaria.

En zebra i Lake Mburo National Park.

Victoriasjön är Afrikas största sjö. Ssese Islands är en ögrupp som ligger i Victoriasjön. Vi tar färjan ut till en av öarna, Kalangala, och bor på fin resort två dagar. Det kändes gott att få samla tankarna något. Avslutningsvis tog vi färjan från Kalangala till Entebbe, där kändes det nästan som vi kom hem igen. På kvällen hade vi en sista middag alla tillsammans. På natten skulle vissa åka till Malta, vissa till Göteborg, vissa till Stockholm och andra till Köpenhamn.

Vi kan sammanfatta resan med att det var 11 personer som samlades för att åka på äventyr i Uganda och det var 11 friska personer som åt middag tillsammans sista kvällen! Ingen olycka och alla hade mått förhållandevis bra under hela resan. Chaufförerna Karim och Salomon hade kört oss tryggt på alla möjliga typer av gator och vägar. Alla hade vi med oss oförglömliga minnen från resan och är glada att det mesta gick enligt plan.

Deltagare: Anna Göransdotter, Göran Nilsson, Sollentuna, Niklas Johansson, Henrik Nordström, Göteborg, Christina Carnrot, Ulla-Britt Östlund, Solveig Eckerbom, Tommy Forsell, Cecilia Hörberg, Bengt Hörberg och Bengt Gunnarsson, alla från Malta.

Planer för 2020.
– Den nya skolan startar upp sin verksamhet 3:e februari.
– Nytt brunnsprojekt startar upp under våren.
– Ny agro-forestry utbildning startar upp i februari.
– Utvärdering och utveckling av agro-forestry verksamheten.
– Tankar att integrera skolbarnen i agro-forestry verksamheten.
– Stödja även skolprojektet inom Swedugas ramar.
– Bygga ytterligare ett nytt tankhus och köpa ytterligare en vattentank. Donation 20.000:-   från Volvo Utvecklingshjälp, Göteborg.

Sammanfattningsvis kan sägas att mycket är gjort, men mycket arbete återstår. Den stora tacksamheten och glädjen som människorna i Kibisi/Kiboga ger oss, är väl värd all den möda som läggs ner.

Små framsteg har stor betydelse i ett område där torka och extrem fattigdom råder.

Om Du vill ekonomiskt stödja Kiboga-projektet:

Bankgiro 5309-2359 eller Swedbank 82172-32463184.

Ange gärna namn och mejladress.

Stort tack till alla Er som på ett eller annat sätt stödjer Kiboga projektet!

Vid pennan

Bengt Gunnarsson

Kontakta oss

Kontakta oss på Sweduga om du har frågor eller funderingat, eller om du vill ge ett bidrag. Vi svarar gärna på alla era frågor.

Sweduga, Markaryd

Ring oss +46 70 594 6535