Lite oplanerat åkte jag på ett kort besök till Uganda, jag följde med som rådgivare åt några goda vänner som planerar att göra affärer i landet. Men jag kunde ju inte besöka Uganda utan att hälsa på och själv få se utvecklingen i Katwadde (vårt område) sedan jag senast besökte byn.

 

Utbildnings- och hälsocentret står nu färdigt och är sedan 3 månader tillbaka taget i bruk. Den lilla kliniken är jättefin, inte många kvadratmeter men de är väldisponerade! Dr Mowanga har sitt besöksrum som består av ett litet skrivbord och en undersökningsbänk. Även barnnorskan har ett litet undersökningsrum, men där får endast gynstolen plats. Samtal med patienterna sker i den lilla foajén med skrivbord. Kliniken hyser också ett pyttelitet injektionsrum, i Uganda får man alla sprutor och dropp i särskilt rum. Det är väldigt välordnat och fint. Det vi verkligen önskar oss utöver det vi har är dels ett litet labb med mikroskåp, dels en förlossningssal där man kan föda och sedan ligga kvar om det behövs.
Det var också väldigt kul att se undervisningssalen med plats för ca 30 pers och svarta tavlan! Här bedrivs undervisning 4 dagar i veckan, just nu pågår 2:a omgången undervisning i förebyggande hälsovård och 1:a omgången med agriculture (odling och lantbruk) kursen.

Första dagen jag besökte dem fick jag träffa Hamuza och hans ivriga elever (agiculture), den dagen hade de gjort stommen till en bikupa. Den bestod av långa pinnar som var hopflätade med band, sedan hade de kletat på en lerblandning på hela konstruktionen. Den ska sedan inredas med bal vaxkaka och sådant som lockar till sig bin. Kostnaden för färdig bikupa är ca 50 kr. Det är tanken att alla ska kunna skaffa sig 4-5 st och på så sätt kunna sälja en del honung. De var väldigt glada och ivriga att komma igång med detta och alla andra saker de får lära sig.

Nästa grej de ska ge sig på är att tillverka eget gödningsmedel, även det i sådan omfattning att de kan sälja en del. Tyvärr saknas det pengar att kunna genomföra undervisningen med praktiska moment, men vi hoppas på generösa givare även till detta projektet.

Anne i full färd med förberedelserna inför dagens undersökningar

Dag 2 var en fantastisk och oväntad dag i mitt liv! Vi väntade besök av Help @ Hand med Kristian Rankloo i spetsen. Jag visste inte så mycket om gruppen han hade med sig än att en gynekolog skulle finnas med i sällskapet och att hon skulle undersöka de kvinnor i byn som ville det. När de anlände hälsade jag på alla, och det fanns ett ansikte som var bekant för mig men det tog en stund innan jag kunde placera det. Sen kom jag på att det ju faktiskt var min tidigare gynekolog Anne Nygaard som jobbar på Ljungby lasarett och i Markaryd på Gränsbygdskliniken! Välden är bra liten ibland, hon hade inte heller någon aning om kopplingen till Markaryd då gruppen kom från olika platser i Sverige. Så mitt i Afrika hittar hon en före detta patient och en klinik vars hela medicinska utrustning kommer från hennes egen arbetsplats Ljungby Lasarett!! Hon kände inte till hur mycket de skänkt till Sweduga, dessutom hade hon själv med sig en ansenlig mängd grejor till kliniken.

Efter en god middag hos familjen Sebowa satte vi igång med undersökningarna, vi var 5 kvinnor som snabbt hittade våra roller i ett teamwork utöver det vanliga.
På ca 3,5 timme undersökte och dokumenterade vi 38 kvinnor! Glädjande nog var de flesta friska och hade god hygien, de blev förstås lite besvikna när de fick gå därifrån utan någon medicin… Nästa gång ska vi ha lite vitaminer och lite salva att dela ut så det känns bra för dem! Jag är helt säker på utan den förebyggande hälsovårdsutbildning hade det sett väldigt annorlunda ut.
Det var 3 av kvinnorna som hade syfilis, de hade vart på sjukhus och fått diagnos men sedan inte haft råd att köpa medicin, vi var 3 st som valde att betala deras och deras partners behandling. Under tiden som vi undersökte kvinnorna gick Kristian och de andra i gruppen, ett gäng från Colorama och hälsade på i skolan (Good Shepards), det blev som alltid mycket uppskattat av elever och lärare. Förhoppningsvis kommer de att bekosta renovering av skolan.

Det var två väldigt intensiva och härliga dagar med så mycket glädje och känslor som kommer att följa mig resten av livet. Trots mina hälsobekymmer och behovet av vila (bla. med en filt i gynstolen) är det en stor förmån att få vara med och göra verklig skillnad i människors liv <3