Välj en sida

Så var det nytt år igen. 2025 firar vi 10 år i Uganda. Mycket har hänt under dessa år och det finns många minnen, de flesta bra men några tråkiga. Kriget i Ukraina och Gaza står fortfarande i fokus. Det gör att det är svårt att påminna om att problemen i övriga världen kvarstår.

Det allmänna läget i Uganda
Uganda som ska vara en demokrati har fria val med flera olika partier. Den sittande presidenten som har makten över både militär och polis har dock behållit sin post ända sedan 1986. På ett effektivt sätt styr han undan oppositionspolitiker med fingerade åtal och arresteringar. Demonstrationer slås ner brutalt med vattenkanoner och tårgas. Folket är luttrade och vana vid detta som upprepas varje val och tröstar sig med att landet i alla fall inte drabbas av krig och terrorverksamhet som i flera av grannländerna. Kriminaliteten är förhållandevis låg.

Små utbrott av Ebola och Mpox har förekommit med endast ett fåtal dödsfall. Regeringen är duktiga på att snabbt begränsa spridningen.

Tyvärr har Trump och Musk stängt ner US AID som varit en oerhört viktig faktor i Afrika när det gäller vaccinationsprogram för barn samt bekämpning av HIV och övriga dödliga sjukdomar. När det gäller HIV har man lyckats pressa ner smittan från 20 % till 5 % på 6 år. Regeringen i Uganda säger dock att de har kapacitet att ta över verksamheten.

Hänt i Katwadde, Masaka 2024
Vår lilla klinik i Katwadde är väldigt uppskattad. Där kan vi behandla ca 90%  av de vanligaste sjukdomarna. Vi har även, två gånger per år, hälsoundersökning av alla skolbarn i två närliggande skolor.

Under året har vi dessutom renoverat vårt klassrum. Från början var det ett hönshus som vi fräschade upp 2017 för att använda som undervisningslokal. Tyvärr blev det inte så bra. Det läckte in från taket och det bildades mögel på väggar och i takkonstruktionen. Nu är allt utbytt och lokalen är fullt användbar igen.

Under året har vi  haft undervisning för analfabeter. Där får de grundläggande kunskaper i att läsa, skriva och räkna vilket förstås betyder väldigt mycket för den enskilda individen.
Det var lyckliga elever som avslutade sin utbildning.

 

Hänt i Kibisi, Kiboga 2024
Swedugas verksamhet under året har varit intensiv. Vår platschef, Charity har  bedrivit utbildning i Agroforestry (AF) för kvinnor i byn. Vi har bedrivit denna utbildning i fem år och en stor del av kvinnorna i byn har nu kunskap för att själva kunna säkerställa sin familjs försörjning.

 Under 2024 planerades och genomfördes utbildning i läs- och skrivkunnighet för vuxna analfabeter som startades under maj/juni med 40 studenter och slutfördes i januari 2025.
Utbildningen avslutades med ett prov, där kunskaperna testades och alla godkända studenter fick ett certifikat på den efterföljande avslutningen.
Att förstå vad det innebär att vara vuxen analfabet är svårt att ta in, men att se dessa människors glädje och stolthet, att efter genomgången utbildning kunna skriva sitt namn, skriva dagens datum mm är helt fantastiskt.

 

Ny servicebyggnad i Kibisi
Äntligen är servicebyggnaden i Kibisi i stort sett klar. Den inrymmer förutom en undervisningslokal, en liten lägenhet för vår manager och en för säkerhetsvakten, samt toaletter för elever och besökande.

Servicebyggnaden har varit en stor ekonomisk investering, som kommer göra Swedugas verksamhet mer oberoende i Kibisi. Att ha egen utbildningslokal, med tillhörande toaletter och boende för Swedugas personal, gör att servicebyggnaden kommer bli navet för Swedugas verksamheter i Kibisi.

Odlingarna pågår med nya projekt. Det har under året planterats kaffeplantor i en mix med bananplantor. Detta är en mer långsiktig investering, som förhoppningsvis kommer ge skörd om tre till fyra år. Att visa människorna i området att det är viktigt att tänka långsiktigt, ligger i Swedugas ekonomiska tänkande.

Getprojektet som Sweduga var med och delfinansierade initialt pågår. Det syns mer och mer getter i Kibisi. Kvinnorna är stolta över att visa upp sina getter.

Skolan i Kibisi drivs av organisationen CCM. Alla skolans löner har sponsrats av Sweduga under 2024. Detta har varit avgörande för att skolan kan drivas och utvecklas. Skolan har  ungefär 200 elever och har mycket idrott i sitt utbud.

Det tuffa flicklaget i fotboll är nu klädda i Vallens IF´s matchställ

Swedugas projekt i Kibisi går vidare. Det finns mycket hopp, men även många utmaningar. Sweduga arbetar med att skapa ett socialt center i Kibisi, där olika sociala aktiviteter skall få sin plats. Kanske kan Kibisi bli en förebild för andra fattiga områden.
Fattigdomen är fortsatt stor i Kibisi, men Sweduga har gett människorna hopp om en bättre framtid!

Jinja, Masese
I Jinja finns ett slumområde som heter Masese som vi har berättat om tidigare.
Där har samlats ca 90 000 människor som flyttat från bland annat Karamodja i den nordöstra delen av Uganda. Karamodja är ett väldigt torrt och fattigt område som dessutom drabbas av stor kriminalitet och terrorverksamhet. (Läs gärna https://uganda.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/Issue%20Brief%207.%20Leaving%20no%20one%20behind%20in%20Karamoja.pdf)

Det är mest kvinnor och barn som bor i Masese. Fattigdomen och de sanitära förhållandena är fruktansvärda. En grupp medlemmar i Sweduga besökte området i november 2023 och upplevde vardagen i gettot. Vi var alla överens om att försöka göra något.

Det Sweduga är allra bäst på är utbildningen i ”Förebyggande hälsovård” så det beslutades att starta en sådan utbildning i början på 2024.
Varje kurs i förebyggande hälsovård omfattar åtta månader och består av följande:

  1. Diarréer och uttorkning. Vi vet att oftast var det inte själva sjukdomen som dödade barnen utan det var uttorkning som orsakade att organen i kroppen slutade fungera.
  2. Malaria och andra febersjukdomar. Malaria är den absolut vanligaste sjukdomen. Det är en dödlig sjukdom om man inte blir botad i tid. Samtidigt är det ganska lätt att bota om man kommer i tid. I denna modul behandlar vi även Gula febern, Ebola, tyfus och brucellosis (som är en bakteriell sjukdom som smittar från djur till människor.)
  3. Säkert sex och samliv. Det är en stor modul som behandlar olika typer av preventivmedel samt även barnbegränsning.
  4. Sexuellt överförbara sjukdomar. Dessa är väldigt vanliga i Uganda. Klamydia, gonorré, syfilis och HIV. Samt en hel del andra åkommor.
  5. Undernäring. Här ingår även hygien och läran om att äta varierad kost. Vanligaste orsaken till undernäring är att man äter samma mat alltid.
  6. TBC.

Problemet är att de flesta inte kan språket luganda som är det största inhemska språket ej heller engelska som är det officiella språket. Vi måste därför hitta kvinnor som kan något av språken. Vi planerar även att starta upp undervisning i engelska då analfabetismen är väldigt utbredd.

Avslutning av utbildningen i förebyggande hälsovård. Eleverna får förutom ett certifikat även en manual, t-shirt, ryggsäck med lite sjukvårdsartiklar. 25 kvinnor och 4 män har deltagit. Intresset och engagemanget har varit enormt. Troligen första gången som någon verkligen gjort något för dessa människor.
Förutom de kunskaper de fått så märker vi att de börjar få hopp om en bättre framtid. De har bland annat på eget initiativ bildat en registrerad förening CBO (Community Based Organization) med ett eget litet kontor som Sweduga sponsrar. De har en egen styrelse och har satt ihop ett program över vad de vill åstadkomma under 2025. GRATTIS!!
Namnet på deras lilla organisation är ”MASESE III COMMUNITY CHANGES ASSOCIATION”. Här lyser det hopp!

Vi delade ut varselvästar till bodaboda (motorcykeltaxi) förarna i Masese. Med texten “SWEDUGA IMPROVING HEALTH SERVICES IN MASESE III SPONSORED BY 2 FRIENDS JINJA”.
Det är så viktigt att det syns att vi gör något i Jinjas slumområde. På så vis får vi med oss statsförvaltningen och andra organisationer.

Sociala medier, insamlingar och andra aktiviteter
Under 2024 har Sweduga arbetat aktivt för att synas på sociala medier, framför allt Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok. Att kontinuerligt synas på dessa kanaler har varit en viktig del av vårt arbete. Vi har försökt dela så mycket som möjligt av våra aktiviteter i Uganda, så att det blir enkelt att följa vår verksamhet.

Insamlingar har genomförts, både till våra olika utbildningsprojekt och till enskilda familjer i behov av hjälp. Tack vare våra generösa givare har vi kunnat bidra till att mångas liv i Uganda förbättrats avsevärt. Vi ser fram emot att fortsätta sprida vårt budskap och engagera fler människor under kommande år.
Just nu söker vi månadsgivare som gör att vi tryggar finansieringen för våra projekt. Det är numera väldigt enkelt då vi har formulär på vår hemsida www.sweduga.se
Alla kan avvara lite!

Swedugapusslet
I maj 2024 lanserade vi Swedugapusslet, framtaget tillsammans med en av Designtorgets grundare, John Hamberg. Det är ett fint litet pussel som är betydligt svårare än det ser ut. Pusslet kommer i en elegant träask med texten: Swedugapusslet – ibland kan livet vara ett pussel att få ihop.

Försäljningen av pusslet har varit en succé och har bidragit till att samla in medel för att hjälpa utsatta familjer i Uganda. För endast 200 kr per pussel har vi kunnat göra stor skillnad i många människors liv.
Swedugapusslet har fram till idag inbringat ca 15 650 kr.

Swedugaloppet
I början av oktober 2024 arrangerade vi Swedugaloppet i Älvsjöskogen utanför Stockholm. Det blev en fantastisk dag med många glada deltagare i spåret.
Tillsammans med flera olika sponsorer kunde vi anordna ett lotteri med fina vinster, vilket blev ett uppskattat inslag bland deltagarna. Vid start och målgång fanns en informationstavla med bilder och fakta om några av Swedugas projekt. Engagemanget bland deltagarna var stort och många var nyfikna på vår verksamhet.

Swedugaloppet blev en viktig mötesplats för oss att sprida kunskap om vårt arbete och vi ser fram emot att göra detta till en återkommande tradition. Det inbringade ca 18.000 kr.


Styrelsen
Sweduga jobbar med en moderförening i Sverige (Sweduga Sweden) och en dotterförening i Uganda (Sweduga Uganda). Styrelsen Sweden Uganda består av tre kvinnor från Uganda (bl.a. våra medarbetare Leticia och Charity) samt tre män från styrelsen i Sverige. Sweduga Uganda sammanträder varannan månad.

Den svenska föreningen lägger upp riktlinjer, följer upp och söker sponsorer för verksamheten medan den ugandiska delen utför det operativa arbetet på plats. Sweduga Sweden sammanträder en gång i månaden och bestod under 2024 av följandepersoner:

Dan Adolfsson, ordförande

Bengt Hörberg, vice ordförande

Hanna Ekelius, sekreterare

Eric Berggren Lindberg, kassör

Bengt Gunnarsson, ledamot

Charlotte Sellebjerg, ledamot

Kersti Ruthström, ledamot

Emilia Freij, suppleant

John Kiruthi, suppleant

Vår personal i Uganda
Tro det eller ej, men vi har faktiskt 10 personer i vårt team på plats i Uganda. Vi kommer att göra en närmre presentation av dem på vår hemsida.

Leticia Namagembe,  Operations Manager,  Masaka, Katwadde

Charity Oliver,  Operations Manager,  Kiboga, Kibisi

Dr Muwanga,  Doctor,  Masaka, Katwadde

Dr Pascal Sseninde,  Doctor, Masaka, Katwadde

Dr Farooq,  Doctor,  Jinja, Masese

Slyvia Nakirangwa, Nurse/Midwife,  Masaka, Katwadde

Andrew Ssejjuko,  Security guard,  Masaka. Katwadde

Yiga Daraus,  Security guard,  Masaka, Katwadde

Eric Alinda Julius,  Security guard,  Kiboga, Kibisi

Nakiyimba Dorah,  Cleaning lady,  Masaka, Katwadde

 

STORT TACK TILL ALLA NI SOM STÖTTAR VÅRT ARBETE I UGANDA

TACK VARE ER HAR VI KUNNAT UTRÄTTA MYCKET UNDER 2024

2025-03-20

Styrelsen/Dan Adolfsson